5 gondolatom a karácsonyról, ami talán nem mindenkinek tetszik

5 dolog, ami nem tetszik karácsonykor

Most így közvetlen az ünnepek előtt, a velősebb társadalmi témákat követően jöjjön egy könnyedebb bejegyzés.

Jól tudjuk, a karácsonyi hangulat eléggé megosztó dolog tud lenni. Két embert ismerek a világon: aki imádja és aki gyűlöli. Átmenettel nem igazán találkoztam még.

És nem számít, hogy Te most a “hivatalosan ünneplők” sorába tartozol épp vagy sem, mert úgy gondolom, legtöbbünknél családi tradícióvá vált már a fa díszítése: nem sok köze van napjainkban a vallásgyakorlathoz, másrészt ha teszel egy kicsi kutatómunkát, könnyen kiderítheted, hogy nagyon nem is rendelkezik keresztény gyökerekkel.

Na de. Térjünk rá inkább azokra a rövid észrevételeimre, melyeket évről évre, karácsony tájékán nyugtázok és persze, ahogy nekem sem, úgy az év többi napján egyébként másnak sem jutnának eszébe ezek az abszurditások. Ilyenek a:

1. Miért kéne rohangálnom föl-alá, csak mert a “feldíszített fás” ünnep jön?

Konkrétan a tököm ki van azzal, hogy ilyenkor (CSAK ILYENKOR) illik:

 • meglátogatni nagyit/papit/nagybácsit/harmadikuncsitesót/szoptatós dadát/kiskutyát/stb.
 • feltölteni a hűtőt és az éléskamrát, mintha egy bunkerbe költöznénk három hétre
 • ajándékot venni minden áldott embernek, akivel kicsit többet szoktam beszélgetni egy “Szia, hogy vagy?”-nál
 • felmosni, porszívózni, porolni min. napi kétszer és háromfogásos menüt főzni minden második nap

Ahogy az év egészében, karácsonykor:

 • sem fogok meglátogatni olyat, akivel sosem volt minőségi kapcsolattartásom, de kihagyni sem fogom azokat a látogatásokat, amelyeket egész évben ugyanúgy megteszek bármelyik nap azért a szerettemért, aki igazán számít
 • nem lesz hétféle fogás az asztalon. Általában az év többi napján is ügyelünk arra, hogy ne pangjon a hűtő, de túlköltekezni ezen a téren ilyenkor sem fogunk, 1-2 ünnepi étek bőven elég lesz. Teljesen felesleges mértéktelen fogyasztónak lenni csupán pár nap kedvéért, mikor az ökoszisztémánk így is összedőlőben van – szóval éljen a tizenöt éves műfenyőnk, de Te NE ilyet szerezz be, ha figyelni akarsz a környezetre, mert most ez a szuper ötlet nagyon hódol >>
 • nem ajándékozunk egymásnak a gyerekeken kívül, cserébe az év többi napján mindig kedveskedünk egymásnak olyasmivel, ami megfizethető és többnyire olyasmivel is, ami már nem
 • és nem is leszek hajlandó stresszes, izzadós, “szívemet-nem-tudom-beletenni-mert-háromfelé-kell-figyelnem-és-örüljünk-mert-kibaszott-karácsony-van” főzésre és a takarítás mértéke ugyanúgy, változatlanul olyan lesz egy kisgyermek mellett, mint az év többi napján (azaz ott porszívózok csak napi kétszer, ahol a papok táncolnak.)

2. Miért kéne kiöltöznöm?

Az én családomnál nem szokás, de másoknál láttam, hogy a karácsonyi szezon abból áll, hogy ki kell öltözni a legszebb ruhánkba, felvenni a legszebb ünnepi sminkünket és mutatni a gyönyörű fát és a tökéletes nappalit, a tökéletes ételekkel és minden olyan remek, nagyszerű, fenséges és majdnem eszembe jut megirigyelni őket, mikor előre vág az a gondolatom: vajon mennyi mindent öltek eme elért bőségbe és annak hibátlan lencsevégre kapásával?

Számolok… Kijön egy

 • két hónapja folyamatosan fennálló, “startra készen” idegállapot,
 • egy hónap folyamatos túlköltekezés
 • és két hét “bassza meg mindenki, hogy nekem kell mindent csinálni” végeredményként.

Na jó, idén is elég lesz nekem a hangulat egyszerű élvezete az otthonkámban.

3. Nincs hó 🙁

Minden évben az ünnepekhez közeledve egy mélyen elrejtett naiv énünk még reménykedik, hogy a fehér karácsonyt egyszer megérjük, holott 15-17 éve (ha jól emlékszem) volt utoljára. Nem minden észrevételem szemre hányós és szőrszálhasogató, a hó hiánya december végén szimplán picit elszomorít.

4. Kedveset kívánni a másiknak csak ilyenkor lehet?

Tök jó hallani, mikor kellemes ünnepeket kívánnak egymás után még az orvosi rendelőből sorra távozók is,  s hogy a hivatali ügyintézők is ilyenkor még kedvesebbek, bizalomgerjesztőbbek a karácsony közeledtével.

Miért ne lehetne ezt a jó szokást megőrizni később, a következő év végéig?

Az orvosi rendelő példájával élne mennyire szép gesztus volna, ha mindenki ugyanígy “további szép napot kívánok mindenkinek”-el köszönne el és a hivatalokban is a szokásosnál kedvesebb hozzáállás maradna a standard, ugye?

Tudom, hogy mindenki fáradt, feszült a hétköznapokban és vannak napok, mikor különösen rosszak a napjaink. Nem álszenteskedni akarok, inkább felhívni a figyelmet arra, hogy amikor van rá mód, az emberbaráti hozzáállást gyakrabban is gyakorolhatjuk, nem csak különleges esemény okán.

5. Csak egy rigolya: rikító piros ruhába öltözött, ősz szakállas bácsi képét használni dekorációként

Hát persze, hogy a télapóra gondoltam. 🙂  De viccen kívül, én nagyon szeretem a karácsonyi hangulatot, de a télapós matricák, bögrék, ablakra tapasztható, mikulás alakú égők, karácsonyfadíszek, stb. valahogy sosem voltak a kedvenceim. A letisztultabb hópehelyformák, csillagos, angyalkás vagy hóemberes dekorációk még tök cukik, de a télapótól és legfőképp a manóktól kiver a víz.

+1: így is minden évben nagyon várom ezt az időszakot!

És tök mindegy én mit mondok, csinálja mindenki úgy, ahogy neki tetszik 🙂

Nagyon köszönöm, hogy olvasol és ha karácsonyozol, úgy nagyon boldog, békés és meghitt ünnepeket kívánok Neked! Oszd meg a cikket, ha tetszett!