Introvertált vagy? Ez neked szól!

You are currently viewing Introvertált vagy? Ez neked szól!

Örömmel vetem fel a pillantásomat a környezetemre és állok meg egy percre a hétköznapi rohanásban. Mert szétnézve egyre többször látom már, hogy mennyire figyelnek a befelé fordulóbb, kevesebb szociális igénnyel rendelkező emberekre is, valamint segítik is őket rengeteg hasznos tanácsadással, illetve más szolgáltatással, termékkel.

Független tevékenység, önérvényesítés a mai világban introvertált személyiségként? Simán lehet. Jövök példákkal is.

A szülők általában aggódnak, ha lassan, az idő múlásával felfedezik, gyermekük bizony introvertált és nem jön nekik olyan természetesen pici korukban a barátkozás, mint extrovertált társaiknak. Így mikor szembesítettek azzal még anno, a bölcsiben, hogy Emma az első hónapban olyan volt, mint egy magányos farkas és ha egy gyerektársa közelített hozzá, akkor úgy is reagált, mintha farkasok nevelték volna, megmosolyogtam. Én is ilyen voltam, amíg nem váltam “is-is” tábort erősítő. És ezért is van, hogy egyes gyerekeknek, akiknek szokniuk kell a közösséget, azoknak a bölcsőde kifejezetten hasznos az óvodakezdés előtt (a Facebook-os, anyukás csoportokban lévő viták margójára) máskülönben az oviba szoktatás hirtelen, anya biztonsága mellől leszakadva jóval nagyobb érvágás lesz nekik.

A minap láttam egy coach-ot például, aki kifejezetten introvertáltak lelki, illetve szakmai fejlődésében segít, illetve még azelőtt egy olyan sikeres vállalkozónőt, aki a befelé forduló személyiségek vállalkozásainak mentorálásának elhivatottja.  Ugyanígy, videózási kurzust olyanoknak, akik szeretnének kamera előtt előadásokat tartani, de nem a szavak emberei és Neisz Laura, a lámpaláz szelidítő a bemutatkozástól a színpadi szereplésig is tart minikurzusokat.

Egy szó, mint száz, végre azt a kort éljük, mikor tudatosítva lett az emberiségben, hogy nem mindenki halad egyformán a labdával a kapu felé és lehet a hátvéd remek csatár volna, csak elhitették vele, hogy nem képes azzá válni.

Extrovertált, az ellentét

Egy extrovertált embernek általában nincs türelme az írogatáshoz, gépeléshez és egyéb apróbb, pepecselős munkához, cserébe született karizmával és erős hangszínnel, folyékony beszélőkével rendelkeznek. (Amiért mindig baromira irigyeltem őket) Ők azok, akik havernak tudhatnak mindenkit, harsányak, akik folyton társasággal mennek mindenhova, könnyen felveszik egy közösség ritmusát, míg csendesebb társaikat az olvasás, mélázás és valamilyen szeretett hobbi tölt fel legjobban.

Nem mondom, hogy egy introvertáltnak valamelyik a korábban soroltak közül nem lehet született képessége, de ez a ritkább eset, és általában nekünk komoly önfejlesztő munkát kell tennünk abba, hogy egy kis előadást le tudjunk nyomni. Nekem ebben a külföldi lét segített sokat, mert utazás során rengeteg új emberrel ismerszik meg az ember (és persze kénytelen vagy érthetően kommunikálni, ha teljesen egyedül akarsz valamit megtalálni) és később ha olyan is a kultúra, az aktív, szociális élet is megedz.

(Ez persze nem jelenti azt, hogy igénylem folyamatosan innentől, hogy emberek vegyenek körül, de már rég nem merül le az akksim olyan könnyen, ha húzósabb ideig társaságban vagyok)

Ha nem tudod eldönteni biztosan, hogy te is introvertált vagy, ezt a cikket most találtam, 8 felismerő jellel >>

(És ha kételkedtél a vonzerődben, akkor szintén itt egy cikk arról, milyen szexik vagyunk.)

Itthon kik azok a sikeres vállalkozók, akiket introvertáltként ismerhetünk?

  • Ott van például Wolf Gábor, a Marketing Commando alapítója és cégtulajdonosa, akiről egyébként eszünkbe nem jutna, hogy a befelé fordulók táborát erősíti
  • Pörzsölt Móni online üzleti menedzsert, az én egyik mentoromat, aki az Üzletiasszisztens.hu alapítója és vezetője
  • Csepregi Balázst a SalesAutopilot-tól

És az extrovertált példa, akire felnézek:

És sorolhatnék színészeket, énekeseket is introvertáltakra, de bőven találsz velük cikkeket a neten. Inkább azokat az embereket szeretném kiemelni így a végére, akik felismerve saját értékeiket és tudásukat, megvívták a harcot önmagukkal és sikeresen legyőzve kétségeiket megteremtették a számukra legideálisabb, független életet – függetlenül attól, befelé vagy kifelé fordulnak inkább.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többiekkel is!

U.i: az önkifejezés néha nem könnyű és mindegy hogy, “intro” vagy “extro” vagy, sokszor kérdés, hogyan is kell jól írni >>