Miért naplózd a tevékenységedet? | 5 tipp a sikeresebb napokhoz!

5 tipp, miért naplózd a tevékenységeidet

Bár másfél éve annak, hogy komolyabban belevetettem magam az életminőség javításának és tevékenységeink rendszerezésének, időbeli menedzselésének témájába – s persze bőven van még hova fejlődnöm benne – most kezdem igazán megérteni, mennyire is kulcsfontosságú  a kiegyensúlyozott, produktív élet kialakításához a naplóvezetés. Nem, nem olyan “Kedves Naplóm” féle írogatásra gondoltam, hanem másra. Konkrétan kötelező tantárggyá tenném és beleverném minden nebuló fejébe az alapokat a suliban, hogy mire felnőnek egy berögzött szokásukká váljon életük megtervezése és kézben tartása.

Mert hiába vagyunk felnőttek, akik felelősen kell viseltetniük a saját és családjuk életükért, nehéz önkontrollt gyakorolni sokszor, főleg ha egyrészt ez egy soha nem látott minta, másrészt mikor a nehéz mindennapok alágyűrnek minket. Viszont! A naplózás kezdésként jóval leegyszerűsíti az életmódváltás folyamatát.

Egy dolog van csak, ami szükséges a naplózás gyümölcsének learatásához: a rendszeresség.

Rendszeresség alatt nem feltétlen gondolok a mindennapokra, mert ha anya vagy, akkor jól tudod, hogy legtöbbször kiszámíthatatlan az előttünk álló nap, csak sacperkábé tudjuk belőni, melyik nap mikor szabadulhat fel pár percnyi időnk az irkáláshoz.

Na de, had soroljam fel mi az ami nekem nagyon bevált egy totyogós mellett. A háztartásbeli naplót kihagyom a listából, mert most nem olyan szemszögből közelítünk a dologhoz:

I. Sikernapló/hálanapló

Szerintem remek vele kezdeni, hisz sokunk hajlik pesszimitásra, főleg ha elég korán letörték már a szárnyainkat. Mint nevében is benne van, ebbe a naplóba gyűjtöd össze a napod minden olyan kis sikerét, meghálálnivalóját (olyan stílusban, töltettel vezeted, ahogy akarod) melyek előrébb juttattak egy ügyben, illetve egy célod felé. (A blogomon egy cikkemben is említem, mikor kezdtem el a sikernaplót írni és visszatekintve arra az időszakra, tényleg nagy szükségem volt rá. Itt tudsz belekukkantani >>)

Ez lehet akár az, hogy túlestél egy kelletlen, hivatalos ügyintézésen. Vagy nem etted meg azt a nagyon gusztusos tábla csokit az asztalon, sikeresen megtartva a diétádat. Esetleg hogy sikerült időben megjelenned valahol. És természetesen ha a munkád az online térhez köt, olyan dolgok feljegyzésével koronázhatod meg a napodat, mint például sikerült beidőzítened előre egy blogposztot vagy a Facebook-oldaladon a mai posztod milyen jól teljesít.

Összesen 10 hétig írtam majdnem mindennap és bár sok önfejlesztő vallja, hogy ez egy olyan szokás, melyet folyamatosan tartani kell – mégis, bennem egy idő után elmúlt a késztetés a rendszeres vezetés iránt. Egy pont után inkább egy nyamvadt, kötelező házi feladat megírásához hasonlított számomra, melyet elhagytam végül és némi önelemzést meg visszatekintést elvégezve, megtaláltam ennek a személyes okát: szintet léptem az életemben, a hozzáállásomban, így a napi apró sikereket rögtön észreveszem és el is könyvelem, írás nélkül is.

Hogyan vezessünk rendszert az életünkben

II. Határidőnapló extrákkal

Ez egy olyan szuper bombasztikus dolog, ami nélkül nem tudom, hogy tudtam eddig egyáltalán megtartani a fejemet a helyén.

A lényege, hogy egy vastagabb, lehetőleg szakaszokra elosztott, kockás füzetet veszel és átalakítod határidőnaplóvá – akkora cellákat hagyva egy-egy napodnak, hetednek és hónapodnak, amennyit csak akarsz. Plusz, Pörzsölt Móni virtuális üzleti menedzser, az Üzletiasszisztens.hu alapítójának a tippének köszönhetően bőven tudod ezt nem csak 2in1, de 3-4-5in1 naplóvá is tenni ötletekkel, rövid-és hosszútávú célokkal, valamint egyéb önmotiváló tartalommal is megtölteni. Igen, kényelmesen egy füzetben!

III. Tevékenység-napló

A tevékenység-napló nem csak azért fontos, hogy átlásd, egy nap mennyi teendőt, feladatot tudtál elvégezni, de azért is, hogy tudd mérni, mire hány órát vagy akár napot szánsz. Átlátod, egy-egy kitűzőtt cél (ez lehet a családi nyaralástól kezdve a fizetésemelésig bármi) mennyi lépést igényel, és ez két ok miatt is szuper: ha figyeled mire mennyi időt szánsz, könnyebb lesz a határidőnaplódba előre felosztani, reálisan kiszámítva mikor mit mennyi ideig fogsz csinálni. Másrészt akár két nap alatt 2-2 órában, akár egy hónapon át, de mindennap 2 perc erejéig sikerült foglalkoznod valamivel, akkor is a cél elértével baromi büszke leszel magadra, hogy azt a pici időt is magadra, a saját elképzelésedre szántad! Lesz mit írni a sikernaplóba is! 😉

IV. Mindenes füzet vagy “kuszaságfüzet”

Szeretem ezt a füzetet. Ez egy nagy, gyűrött, imádnivaló salátafüzet, ami arra jó hogy:

  • felfirkantsak rá egy blogposzt vázlatot,
  • egy listát, mit csomagoljak, ha elutazok
  • hirtelen, nonszensznek tűnő ötleteket, melyek leírva elsőre hülyén hangoznak
  • felírjam rá az összes létező feladatomat a legkisebbektől kezdve (bolt, telefon, stb.) a legnagyobbakig (határidős projekt, honlapépítés, stb.) melyet a határidőnaplómban aztán szépen felosztok
  • ha a gyerek rajzolni (inkább firkálni) akar és hirtelen nem találok lapot, ezt dobom oda neki
  • reggeli kávéfoltot és egyéb maszatokat is elbír
  • illetve minden egyéb más feljegyezendőre, melyek nem passzolnak a többi füzetembe

Az ok, amiért létrehoztam a mindenes füzetet nagyon egyszerű:

  • nem szeretek cetlikre, papírokra írogatni, könnyen elvesznek, rumlissá teszik az asztalt
  • másodrészt így egy helyen van minden
  • harmadrészt nyugodtan körmölhetek bele kapkodva, lehet tele mindenféle rondasággal, max ha aranyat érő gondolatom van azt felviszem a gépre vagy átmásolom szépen egy másik, a gondolathoz tartozó helyre, dokumentumba

A mindenesfüzet kiváltója lehet a diktafon, főleg ha kinn vagy valahol épp, illetve a telefonodba is jegyzetelhetsz. Én papíralapon szeretek dolgozni, illetve a terjedelmesebb szkeccsekhez szerintem már érdemes tartani külön egy erre a célra szolgáló, vékonyabb füzetet.

V. Vizualizációs napló, vagy álomnapló

Ez egy kicsit kakukktojás, mert nem a rendszeres vezetésén van a lényeg, hanem hogy addig részletezd benne egy vágyálmodat, amilyen hosszan és mélyen csak jól esik. Ez lehet egy új autó, egy ház, egy áhított életstílus vagy valami olyan dolog, ami nem feltétlen hozzád kapcsolódik, de sokkal boldogabb és elégedettebb volnál, ha megvalósulna (pl: magánóvoda a gyermekednek)

Az álomnapló lényege, hogy nincs ebben semmi tárgyilagosság, csakis a képzeleted határa szabja meg mit szeretnél és aszerint tudsz tervezni és cselekedni az életedben, hogy ráeszmélj mit is akarsz, mire vágysz valójában. A víziódat megerősítheted rajzokkal, fotókkal, kinyomtatott képek beleragasztásával is és jó ha gyakran felolvasod magadnak a korábban olvasottakat, emlékeztetvén magadat teljesen, mire megy ki ez az élet nevű játék és hova is akarsz eljutni igazából. Ha van rá mód, meditáció, edzés vagy olyan kikapcsoló, feltöltő tevékenység után írj benne főleg, mikor megvan a flow, az ihlet – ha Te is hiányolod a napi 50 órát az életedből, mint én, akkor 10 perc pihit jelent ez az esetünkben.

Ha elkötelezed magad minden másnap vagy például heti kétszer, minden szerdán és vasárnap, hogy előveszed az egyiket és képes vagy ezt az új szokást 6 hétig fenntartani, úgy változásokat fogsz tapasztalni mind a munkádban, mind a magánéletedben és jó esetben, a pénzügyedben is. Így ha vezetsz háztartásbeli naplót és/vagy gyakran figyeled a cashflow-dat, akkor rájössz, hogy a a gyakori, menetrendszerű naplózás egy jóval fókuszáltabb, jó felmérőképességgel rendelkező embert szül meg.

Te vezeted a fentiek egyikét? Ha nem, úgy melyik naplót választod elsőként? Írd meg kommentben!

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többiekkel is!