Munkaóra kicsit másképp

Munkaóra kicsit másképp

Nemrég feltettem egy kérdést a Facebook-oldalamon, még pedig: hogy ha megtehetnéd, hogy heti 4 napot dolgozhass, de csak két menetrend közül választhatsz, akkor melyik lenne számodra az ideális (ide kattintva eléred a posztot a részletekkel, nyugodtan kommentelj, ha lesz elég válasz később egy cikkben fényt derítek arra, miért kérdeztem)

Ehhez kapcsolódóan, le szerettem volna írni, mennyire szubjektív ki mit nevez munkanapnak, illetve munkaórának. Ugyanis nemrég ismertem fel, mennyi órát is töltök el ténylegesen munkával és hogy ahhoz képest mennyire alulárazom magamat. Szóval… Milyen egy munkaórám valójában?

Én így dolgozom

Pihenek a víznél - munkaóra kicsit másképp

Na jó, bárcsak…  Amúgy a pihenés a jó időmenedzsmenttől függően simán belefér, másrészt itt rögtön nem az lenne a tény, hogy lógatom a lábam a víz mellett, ha azt tételeznénk fel, hogy közben velem volt mindvégig a határidőnaplóm és a következő kampányát terveztem meg benne a munkaTársamnak.

Szóval mikor beszélünk pontosan munkaóráról?

Ha sikerül közben/mellette kikapcsolni, az munkaórának számít vagy sem?

Általában a szabadúszókra megszokták jegyezni, hogy baromi drágán dolgoznak és senkinek fogalma sincsen, hogy miért, mikor ott az egész álló nap nekik olyan kis pepecsmunkákra, melyek csak pár kattintgatást és főleg letöltögetést meg feltöltögetést igényelnek.

Aha.

Akkor itt és most kijelentem: azok az órák, amiket nem alvással töltünk (de néha álmunkban is nyomjuk) azok folyamatosan. Munkával. Telnek.

Említettem a Mondj nemet is! cikkemben, hogy voltak idők, mikor a laptopomhoz voltam kötve folyamatosan és akkor egyáltalán nem túloztam. Ha nem helyeztem volna magasabbra a lécet és nem lennének nekem is szintúgy elvárásaim, milyen munkát mekkora távon vállalok, valószínűleg még most is itt tartanék.

És emellett minden egyes perc, mikromomentum a munkaórádba számít:

  • amit épp kint töltesz (bolt, posta, nyomda, stb.) úton a munkahelyed felé vagy mert megéheztél és leugrottál egy kis cukros nasiért, miután kiégetted az agyad egy komplexebb megbízás közepette. A levél-, csomagfeladást, illetve az ebéd hozzávalóinak beszerzését már nem is említem, mint 2in1 dolgozó házimami
  • amit tervezgetéssel, lépések megnevezésével, felállításával töltesz szabad órá(i)dban
  • ha felhívnak munka kapcsán, hivatalos munkaidőn kívül is (gyerekkel a játszón már rutinosan nyomom)
  • ha a feladatodat a füzetedben folytatod kidolgozni, hogy ne legyél annyit képernyő előtt, de a nagymamád elkezd beszélni hozzád, mert azt hiszi, simán csak teázgatsz a konyhában
  • mikor segítség hiányában a gyerekkel együtt elmész egy olyan oktatásra/rendezvényre, amely által több értéket tudsz szolgáltatni később
  • amikor nemet kell mondanod arra, hogy a szeretteddel minőségi időt tölts együtt, mert jött egy számon kérő email
  • és amikor épp ezt a blogbejegyzést írod minden mást félretolva ezzel, hogy megértessed tényleg, mennyire értékes az időd

És még napestig sorolhatnám, mi tartozik a munkaórához és ez még csak néhányunk szemszöge, hisz “csupán” édesanyaként is nonstop műszak van, megbecsülhetetlen óradíjjal.

Az árról pedig annyit: az adót, a könyvelőt és az egyéb, saját működési költséget is abból fizetjük, úgyhogy sejteni lehet, valójában mekkora művészet egy vállalkozónőnek, hogy elkérhesse a valóban megérdemelt árat anélkül, hogy lelkileg felkavarná önmagát. (Ebben a témában Himer Csilla pénzügyi coach, a Zsebedre megyek tulajdonosa amúgy a tuti befutó, tőle sokat tanulok a mai napig)

Nagyon szerencsés vagyok.

Még pedig azért, mert a hobbim a munkám. Azzal töltöm az időm, amit szeretek, amiért minden reggel ki tudok pattanni az ágyból, ami flowba tesz. Akkor is, ha néha tényleg vért izzadok és mikor egy-egy káoszosabb nap közepette kihajítanám az egészet az ablakon.

A legelső mondatomra visszatérve: heti 4 nap akármilyen sorrendben is, pokolian sok, ha utálod, amit csinálsz és túl kevés, ha rajongasz a tevékenységedért. Viszont akármelyikbe is tartozol a kettő közül, a munkaórádat mindkét eset felértékeli – hisz előbbi komoly önfeláldozást kíván meg tőled, utóbbi pedig a hatékonyságodat növeli meg.

Vedd komolyan az idődet és azt, hogy mivel és kivel, milyen célból töltöd.

Tetszett? Oszd meg a többiekkel is!